Трън в очите на прокуратурата ли е Митьо Очите?
08.08.2018
12 починали от западнонилска треска на Балканите
10.08.2018

Говорителят на Путин заяви, че санкциите на САЩ са абсолютно неприемливи

Според говорителя на руския президент решението, взето от кабинета на Тръмп, да бъдат наложени санкции на Русия във връзка с обвиненията по повод отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, е напълно неприемливо.

В сряда департаментът на САЩ обяви, че санкциите ще бъдат наложени на основание на американския закон за използването на химическо и биологично оръжие и ще влязат в сила около 22 август. Заявлението потвърди, че САЩ се придържа към обвиненията в нарушение на международните закони, отправяни към Русия.

По време на пресконференция в четвъртък Песков каза, че все още е твърде рано възможните санкции да бъдат обсъждани и потвърди становището, че Русия не е замесена в отравянето на бившия руски шпионин в Солсбъри, Англия.

Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия Скрипал бяха приети в болница след атака с нервнопаралитичен газ през март. Юлия Скрипал е изписана през април, а баща ѝ през май. Обединеното кралство и съюзниците му обвиниха Русия за атаката.

Русия опроверга обвиненията:

Още веднъж ние напълно отричаме, че руското правителство е замесено в случилото се в Солсбъри каза Песков в четвъртък, като добави: Русия не е имала и няма нищо общо с химическо оръжие.

Първите санкции засягат определени артикули, които биха могли да бъдат използвани за военни цели. Това са стоки, които обикновено минават обстойна проверка преди да минат границата, а сега износът им на практика ще бъде прекратен.

Властите в САЩ все пак излязоха с изявление, че изключения са възможни.

Правителството на САЩ ще изисква от Русия потвърждение, че не използва химическо или биологично оръжие и няма такива планове за в бъдеще. Освен това законът предвижда Русия да позволи американски служители да осъществяват мониторинг при спазването на споразумението.

Представителите на САЩ твърдят, че ако Русия не отговори на исканията им, американското правителство ще обмисли налагането на втора вълна санкции.

След срещата на двамата президенти в Хелзинки се очакваше затопляне на отношенията между двете страни, но наложените в сряда санкции показват обратното. В обръщението си към пресата Дмитрий Песков нарече САЩ непредвидим участник в международната ситуация. Той добави, че на този етап Русия очаква неочакваното от американското правителство, но президентът Путин все още се надява, че срещата в Хелзинки е имала положителен ефект и че двамата лидери ще имат възможност да водят конструктивен диалог в бъдеще.

Правителството на Обединеното кралство открито приветства позицията на Вашингтон. Според тях силната позиция на световните сили по въпроса, касаещ използването на химическо оръжие по улиците на Солсбъри показва на Русия, че действията ѝ няма да останат ненаказани.

Източник: CNN

Снимка: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *