Заровено съкровище беше открито в затвора в Плевен
09.11.2018
Мащабни протести затвориха важни пътища в цялата страна
12.11.2018

ГЕРБ отстъпва пред опозицията: БСП води в социологическите проучвания

По-рано днес социологическата агенция АФИС излезе с информация, че БСП вече оглавява електоралната класация на българските партии. Според проучването водещата досега партия ГЕРБ започнала да губи доверието на избирателите още през лятото, като основната причина, която гласоподавателите изтъкват е нестабилната коалиция и неразбирателството между партиите, стоящи начело на държавата.

Този месец недоволството на гражданите се е увеличило и повечето от тях оценяват политическата ситуация в страната като изключително напрегната, а управляващата коалиция като неустойчива. Такова е мнението на над 60% от българите, участвали в проучването на АФИС.

Експертите смятат, че вълната от обществено недоволство, насочена към управляващите, се дължи преди всичко на скандала около вицепремиера Валери Симеонов и изказването му по повод на протестите на „кресливите“ майки на деца с увреждания. Близо 15% от гражданите обаче оценяват думите на председателя на Обединените патриоти като проява на искреност.

Данните от проучването сочат, че на този етап доверието на гражданите са заслужили президентът и омбудманът на страната. С най-голям процент доверие, или по-точно 62%, се ползва институцията на омбудсмана в лицето на Мая Манолова, президентът Румен Радев е успял да си спечели 57% от доверието на българските граждани.

Напрегнатата политическа ситуация през последните месеци обаче се е отразила негативно върху имиджа на партия ГЕРБ. Днес те отпадат от първото място в електоралната класация, след като са изпреварени от БСП с 1,5%. Българската социалистическа партия оглавява класацията с 23,7%, а ГЕРБ застава на второ място с 22,2%.

Снимка: АФИС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *