Жегите в цялата страна продължават
05.08.2016
Мотористи излязоха на протест пред Турското посолство в София
05.08.2016

Нови е-услуги заработиха в Радомир

Дванадесет електронни общински услуги вече са достъпни за гражданите и фирмите в Радомир. Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов и кметът на общината Пламен Алексиев лично провериха как работи системата Сред първите ползватели на общински електрони услуги в града бе Силвия Мирчева. Тя подаде онлайн заявление за семейно положение и извърши плащане на услугата през интернет.

Радомир, Габрово и Бургас са трите пилотни общини, които са присъединени към платформата за отдалечен достъп да административни услуги. Тя е разработена по проект на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщения „Развитие на административното обслужване по електронен път“ .

Първоначално проектът стартира в София с 50 електронни административни услуги. Благодарение на спестените средства при изпълнението му, системата бе усъвършенствана в облачна инфраструктура с възможност за ползване от всички общини в страната. За пилотни градове бяха избрани голяма община – Бургас, средна – Габрово и малка – Радомир.

„Новите електронни административни услуги могат да бъдат ползвани от десетки хиляди граждани и фирми. Освен сравнително скромният брой жители на Радомир – малко над 15 000, още 25 000 човека от други градове, имат имоти в общината“, каза по време на представянето заместник-министър Валери Борисов. По думите му, електронните услуги дават възможност за дистанционно плащане на задължения и получаване на удостоверения, като икономическият ефект може да се измерва в хиляди левове. През последните години местната администрация в град Радомир предоставя над 3500 услуги на година, като 5-те услуги по гражданска регистрация и 7-те, свързани с „Местни данъци и такси” са сред най-ползваните, добави заместник-министърът.

Домакин на събитието бе кметът на града Пламен Алексиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *