НАП с две нови електронни услуги
12.07.2016
Над 10 страни от ЦИЕ ще подпишат споразумение за колективни преговори с фармацевтичната индустрия
13.07.2016

В началото на есента ще знаем дали отпадат визите за Канада

Канада ще съобщи в началото на есента в какви срокове предстои да премахне визите за българи и румънци. Това се посочва в съобщение на Европейската комисия, която днес бе домакин в лицето на еврокомисаря по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, на среща с представители на България, Румъния и Канада по въпроса за визите.

В общо изявление на Аврамопулос и канадския министър за имиграцията, бежанците и гражданството Джон Макколъм се посочва, че канадски представители са проверили готовността на Румъния, а до края на месеца ще извършат същата оценка и на нашата страна, по повод възможността за премахването на канадските визи за гражданите на тези две държави от ЕС. Резултатите от оценките ще бъдат съобщени в ранната есен, когато се очаква да бъде представен и срок за отпадането на канадските визи за българи и румънци.

В изявлението се допълва, че Макколъм е изразил благодарност към България и Румъния за постоянното сътрудничество в оценителния процес, който ще приключи през лятото. Аврамопулос и Макколъм добавят, че има нужда от „осезаеми стъпки“ за подобряване на положението, в което българи и румънци имат нужда от визи, за да пътуват до Канада.

Оптимисти сме, че след тази среща и в по-нататъшното ни сътрудничество се приближаваме до тази цел, заявяват двамата.

По-късно тази седмица ЕК отново ще обсъди въпроса за т. нар. визова реципрочност със САЩ и Канада, с намерението да намери решение. През май България и Румъния официално предупредиха, че биха се въздържали да подкрепят търговското споразумение между ЕС и Канада, докато въпросът с визите за техните граждани не намери решение. ЕК вече уточни, че ако установи липса на визова реципрочност (при която американци и канадци пътуват без визи до ЕС, но САЩ и Канада изискват визи за граждани на Общността), ще бъде принудена от законодателството да предложи премахване на безвизовите пътувания за гражданите на двете северноамерикански държави за срок от 12 месеца.

Търговското споразумение между ЕС и Канада бе представено миналата седмица, като ЕК цели то да влезе в сила възможно най-скоро. За да бъде въведено, споразумението трябва да бъде одобрено от всички национални парламенти в ЕС – процедура, която се очаква да отнеме около две години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *