Над 11 000 дка опожарени гори от началото на годината до момента
03.08.2016
Северна Корея изстреля балистична ракета срещу Япония
03.08.2016

Въвеждат модулирана ставка в животновъдството и в растениевъдството

Целта на новите правила на схемите за обвързано подпомагане е да бъде запазен ръстът в производството и на плодове и зеленчуци, и на отглежданите животни. Това стана ясно на пресконференция, на която министърът на земеделието и храните Десислава Танева и нейният екип представиха новостите в политиката по прилагане на схемите за обвързана подкрепа от 2017 до 2020 година. „След анализ на ефекта от прилагането на обвързаната подкрепа в предходните две години 2015 и 2016, обсъдихме с бранша какви промени трябва да направим“, каза министър Танева. Тя обясни, че подходът на икономическия анализ за влиянието на обвързаната подкрепа е направен спрямо разходите и нетния доход на стопанствата, за да бъде разпределена подкрепата възможно най-справедливо.

Въвежда се модулирана ставка на подкрепата в животновъдството и в растениевъдството. При животновъдството с по-висока ставка ще се подпомага до определен брой животни във ферма, а при растениевъдството ще се прилагат по-висока ставка на площ до 30 хектара. „Въвеждането на тази модулирана ставка означава да отразим влиянието на големината на стопанството върху размера на плащането. Така приоритетно насочваме подкрепата към малките и средните стопанства, които да бъдат устойчиви в пазарната среда“, поясни Танева. Тя посочи, че за първи път се въвежда подпомагане на планинското животновъдство за ферми с от 5 до 9 животни, които се намират на над 750 метра надморска височина.

Въвежда се изискване за доказване на реализирана продукция чрез счетоводни документи. Това ще доведе до изсветляване на бизнеса и до равнопоставеност на различните производители на пазара. „По всички показатели се отчита ръст за 2016 спрямо 2015 година и като заявени площи и като брой животни“, обобщи министър Танева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *