Българска компания ще изнася млечни продукти в Китай
13.06.2016
Сара Джесика Паркър си купи две къщи
13.06.2016

Втори сме по спад на безработицата в ЕС

България се нарежда на второ място в Европейския съюз след Кипър по спад на безработицата, съобщи пред БНТ социалният министър Зорница Русинова пред Българска национална телевизия.

По думите й у нас през последните месеци са започнали работа над 97 000 души. В Бюрата по труда обаче са регистрирани над 120 000 трайно безработни. Намирането на работа за тях е сред предизвикателствата пред социалното министерство.

„Връщането на трайно незаетите на трудовия пазар в момента е трудно, защото бизнесът и местните власти в отделните региони не са толкова ангажирани с интерграцията им“, заяви социалният министър.

Според Русинова проблемът може да се реши, като от областните управители, кметовете и представителите на синдикати и бизнес в отделните региони бъде поискано да подготвят краткосрочни прогнози за нуждата от работна сила по сектори, браншове и региони.

„По този начин ще имаме много по-голяма гъвкавост на националните програми и на европейските средства – как тези хората да ги квалифицираме у ще махнем модела на субсидираната заетост“, заяви Русинова.

Тя обясни, че в момента държавата плаща на бизнеса за обучение и наемане на безработни за определен срок. Според министъра обаче това е изключително скъпо и неефективно.
„Социалната политика и в сферата на пазара на труда не може от тук нататък да бъде универсално хапче, което решава проблемните на всички. Важно е да търсим конкретния регион, конкретния, проблем и как може да решим конкретната съдба на конкретния човек“, каза министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *