Токсични отпадъци застрашават здравето на жителите на село Яна
18.02.2019
Днес се навършват 146 години от обесването на Васил Левски
19.02.2019

Все повече хора вярват, че Земята е плоска

Колкото и невероятно да звучи за някои, все още има хора, които вярват, че Земята е плоска. Нещо повече, през последните години броят им непрекъснато се увеличава.

Движението на вярващите в твърдението, че Земята е плоска продължава да набира почитатели и в наши дни, като те често организират световни форуми, които се провеждат на различни места в САЩ. През 2017г. сбирката се осъществила в щата Северна Каролина, а през 2018г. – в Колорадо.

Този феномен породи интерес у много изследователи, които се заеха с тежката задача да идентифицират причината за поддържането на масова дезинформация и източника на проблема. Представители на Университета в Тексас провеждат изследване, като интервюират 30 участници в ежегодната сбирка на движението. Всички те твърдят с абсолютна увереност, че не е възможно Земята да е кръгла скала, която се върти около оста си, затова пък вярват, че планетата ни е с формата на диск, който се движи по същия модел.

Изследването обаче показва интересна тенденция. 29 от 30-те човека, участвали в анкетата, споделят, че са „научили“, че Земята е плоска от YouTube. 30-тият участник във форум бил убеден от свой близък, който гледал видео в мрежата за видео споделяне.

Конспиративните теории са една от най-популярните теми в YouTube. Те се ползват с огромен интерес и непрекъснато генерират видео съдържание. Едно от най-популярните видеа, имащи за цел да разбулят голяма конспирация, е „200 proofs Earth is not a spinning ball“ (или „200 доказателства, че Земята не е въртяща се топка“).

Изследването на учените е било представено на срещата на Американската асоциация за развитие на науката във Вашингтон. Там участниците разискват темата за дезинформацията във YouTube и стигат до извода, че платформата за видео споделяне спомага разпространението на фалшиви новини и дезинформация нецеленасочено. Според тях алгоритъмът на сайта позволява потребителите да бъдат затрупани със съдържание с невярна информация, което води до недоверие към институциите и научните авторитети.

Учените призовава Интернет потребителите да подхождат с критичност към подобни конспиративни теории и новини с неясен източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *