Отломки от катастрофиралия индонезийски самолет бяха намерени в морето близо до Джакарта
29.10.2018
26-годишният убиец от кв. Надежда е без опасност за живота
30.10.2018

Все повече са случаите на детска експлоатация в Интернет

Въпросът за безопасността на българските деца в Интернет пространството беше поставен от Явор Колев от ГДБОП по време на конференцията Технологии и единен цифров пазар: възможности и предизвикателства.

Статистиката сочи, че повече от 90% от българчетата използват възможностите на Интернет мрежата всеки ден. Много от тях лъжат за възрастта си, публикуват информация, която би могла да компрометира сигурността им, а близо 50% открито признават, че не биха могли да различат истинната информация от измислената. Още по-притеснителен е фактът, че родителите признават, че имат същия проблем, когато сърфират в мрежата.

Данните от Центъра за безопасен Интернет сочат, че през изминалата година са били подадени повече от 4000 сигнала за детска порнография, а в основен инструмент за откриване на потенциални жертви се е превърнала социалната мрежа Facebook.

Както е добре известно, преди педофилите в уеб пространството търсеха жертви в сайтовете за запознанства, днес обаче те създават фалшиви профили в социалните мрежи и се възползват от царящата там дезинформация и от неопитността на децата, готови да споделят детайли относно личния си живот и семейството си.

Киберсигурността е международен проблем, който засяга, както представителите на бизнеса и институциите, така и обикновените потребители. Законът за киберсигурността, който влиза за разглеждане в рамките на тази седмица, предвижда създаването на нов орган за регулация на законовите практики, свързани с киберсигурността и цели, както да предпази Интернет потребителите от злоумишленици, така и да задълбочи доверието им във виртуалната среда.

Снимка: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *