Новите тенденции за здравословен живот. Вече не е трудно да сме във форма. Вижте как.
14.03.2018
Злато и сребро или как да търгуваме успешно с тях
19.03.2018

Време за разсад и посаждане на зеленчукова реколта 2018

Идва периодът в годината, когато започва приготовлението за следващата зеленчукова реколта. Подготовката на почвата, се прави ежегодно – през пролетта и есента, за да земята да е достатъчно рехава и благодатна за предстоящото засаждане на разсада. За добри резултати, почвата трябва да се облагороди достатъчно, не само чрез оран и прекопаване, но и като се обогатят нейните свойства, чрез наторяване – препоръчително с биологични торове.

Разсад

Не е проблем да си закупите готов за посаждане разсад от пазара, но предимствата на Ваш собствен са значителни. При пристъпването към засаждането на бъдещ разсад, за масовите градински насаждения, най-важното е да се подбере обогатена почва, качествени семена на сортове растения, които отговарят на вкуса Ви и не на последно място – най-подходящото време, в което да засадите семената, така че разсадът Ви да е готов навреме.

Пригответе си обикновени кофички от кисело мляко, които внимателно пробийте в дъното. Сипете подбраната от Вас почва, поставете семенцето, нито твърде дълбоко, но съвсем не и на повърхността и полейте. Ако пролетта е по-хладна, не бързайте да изнасяте кофичките навън – чист въздух в стаята, слънчева светлина от прозореца и благоприятна стайна температура, ще са достатъчни фактори, за да се запазят насажденията Ви. Ако пролетта се очертава топла, можете да изнасяте кофичките на балкона през деня, а вечер да ги прибирате на топло.

Както доматите, така и пиперът, не трябва да се пренапояват. Разсадът трябва да се полива умерено, така че да не се разболеят растенията. Поникването на доматите при държане на температура около 20 градуса по Целзий, се наблюдава до 1 седмица, доколкото пиперът изисква около 12 дни.

Наблюдавайте свежестта на листата и при най-малкото петънце (особено за доматите), напръскайте с разтвор от син камък. Тези петна се появяват поради пренапояването. Отстранете болните листа, за да не засегнат останалите части на растението.

Посаждане:

Когато разсадът е стигнал необходимата зрялост и времето на открито е благоприятно, можете да пристъпите към посаждане на коренчетата в градината Ви.

  • За доматите – направете градината си на бразди, като междуредието е добре да е не по-малко от 70см.. Внимателно изкарайте коренчето от кофичката и го поставете в почвата. Следващият корен поставете на разстояние от поне 30-35см. Спазвайте това правило при всяко следващо растение.

  • За пипера – Общо взето процедурата е същата, както при доматите, но е важно да се отбележи, че стеблото му е много деликатно и крехко, затова е добре да се докосва внимателно. Междуредията на пипера могат да са приблизително 60см., а разстоянието между отделните коренчета на бразда – 15 см.

Доматите изискват по-голямо пространство от корен до корен, защото са по-големи като обем и при по-нататъшното им израстване се налага поставяне на колчета, които да крепят растенията изправени.

Ако имате необходимият ресурс от земна площ, не се лишавайте от насладата и привилегията да имате своя зеленчукова градина. По този начин, Вие, ще бъдете сигурни в произхода на продуктите, които слагате на масата си, а защо не и да подсигурите зимнината си, чрез труда си от ранна пролет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *