Въоръжен маскиран мъж ограби хранителен магазин в София
26.11.2018
КАТ стартира широкообхватни проверки в цялата страна
26.11.2018

Военното напрежение в Черно море ескалира

В неделя украинската армия обяви, че руски кораби са открили огън и са превзели три украински кораба близо до Крим. Ситуацията в Черно море ескалира, като руските и украинските кораби се противопоставиха едни на други в Керченския проток, който от стратегическо значение и за двете държави.

Конфликтът накара властите в Украйна да обмислят обявяването на военно положение, което да трае 2 месеца. Предложението ще бъде гласувано днес.

Украинският външен министър обяви, че катерите Бердянск и Николол са били атакували от представители на руския флот. Руските власти пък излязоха с информация, че катерите са нарушили границите ѝ и реакцията на военните е била пропорционална на нарушенията от украинска страна.

Керченският проток свързва Черно и Азовско море и е от огромно значение за икономиката на Украйна, тъй като осъществява връзката между пристанището в Мариупол и Черно море.

В същото време той осигурява най-лесния достъп до Кримския полуостров за Русия. През май тази година беше завършен Кримският мост над протока, който има за цел да осигури на руснаците автомобилна и железопътна транспортна връзка с Крим.

Руските и украинските власти имат различни версии за случилото се. Според Русия украинските кораби не са реагирали на предупрежденията им, което накарало руските военни да открият огън и да превземат катерите. Руските информационни агенция съобщават, че вследствие на стрелбата има пострадали украинци, но те са получили своевременна медицинска помощ.

Според Украйна обаче действията на руския флот са напълно неоправдани и са имали за цел да доведат до допълнително напрежение между двете държави. Президентът Порошенко предложи да бъде въведено военно положение в страната, което да продължи 60 дни. През това време държавата ще притежава по-голяма власт и свобода на действие, а правата на гражданите ще бъдат ограничени.

Снимка: ТАСС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *