Богатството на българските домакинства нараства с два пъти по-бързи темпове от БВП на страната
12.07.2016
Стартира обществената поръчка за изграждането на 10 км от АМ „Хемус”
12.07.2016

Внасят в МС новата стратегия на България за научни изследвания

Страната ни използва нищожна част от възможности, които дават европейските проекти за наука. Надявам се това де се промени, имаме всички предпоставки, каза пред БНР проф. Иван Димов, заместник-министър на образованието и науката.
Одитният доклад, който излезе наскоро, отбелязва тенденции, които не работят в полза на желаното развитие.

В периода 2013-2015 имаме шест смени на министри на образованието и науката и седем смени на директори на отдела, уточни проф. Димов.

България е в категорията плах иноватор и това е свързано с измерими параметри, които показват способността в България да внедрява иновациите в промишлеността. Една от препоръките е съвместно с Министерството на икономиката да работим за 1,5 процента разходи за развойна дейност от БВП.

Подготвили сме новата стратегия на България за научни изследвания. Ше бъде внесена в Министерския съвет след около 10 дни. България ще престане да бъде плах иноватор и ще премине в по-горната категория – ще стане иноватор. България не е на последно място, след нас се нареждат страни като Хърватия, Румъния и Латвия, но трябва да заемем мястото, което заслужават българските учени, смята проф. Димов.

Приемането на стратегията е важно, защото има конкретен план за ускоряване на иновационната дейност в България. Там са разписани конкретни дейности. След това започва друг етап, в който ще се инвестират 700 млн. евро.

Проф. Димов подчерта, че ще бъдат създадени 4 центъра за върхови постижения и 8 иновационни центъра, в които ще се развиват иновационни проекти. В плана има и съфинансиране от бюджета на държавата.

Новото ръководство на МОН работи активно по свързването на резултатите с финансирането на университетите, каза още проф. Димов.

В момента е изминала само една година от „Хоризонт 2020“. В моя институт вече има пет проекта по тази програма, уточни проф. Димов.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *