На Мелания Тръм наистина не й пука…
22.06.2018
Недоволството на транспортните фирми в България нараства
25.06.2018

Властта отново е в ръцете на Ердоган

Седмицата започва с новини от Върховния избирателен съвет на южната ни съседка. Развръзката на политическите страсти в Турция вече е на хоризонта. При проверени 97,7 % от подадените гласове на избирателите, Върховният избирателен съвет обяви, че настоящият турски президент печели президентските изборите с абсолютно мнозинство и продължава политическата си кариера начело на Република Турция.

Президентските избори са проведени заедно с гласуването за парламент. Резултатите показват, че 53,6% от турските граждани подкрепят управлението на Реджеп Ердоган , а 42,4% са гласували в подкрепа на неговата Партия на справедливостта и развитието. Освен партията на Ердоган законовия праг от 10% за влизане в турския парламент преминава и Партията на националистическото действие, която действа в съюз с Партията на справедливостта и развитието. Тя е събрала приблизително 11% от вота, което означава, че заедно двете партии печелят парламентарно мнозинство.

На базата на преброените до момента гласове достъп до турската власт ще получат и Партията на доброто с председател Мерал Акшенер, прокюрдски настроената Демократична партия на народите и опозиционната на Ердоган Демократична партия на народите.

Статистическите данни на Андолската осведомителна агенция показват, че по време на избирателния ден в южната ни съседка са подадени множество сигнали за нарушения, които обаче са концентрирани в югоизточната част на страната, а избирателната активност е достигнала близо 90%. Едни от най-верните симпатизанти на Ердоган са турските емигранти в Германия.

След конституционния референдум в Турция от април 2017 г., който въвежда значителни промени, касаещи формата на управление на държавата, победата на Ердоган означава, че в неговите ръце ще бъде съсредоточена цялата изпълнителна власт. Това кара критиците му да наричат управлението му авторитарно и изказват притесненията си по повод на това, че Реджеп Ердоган се превръща в най-влиятелния лидер в новата история на Турция. Турският държавен глава не крие амбициите си да се достигне нов връх в политическата си кариера, като стане най-дълго управлявалия републиката политик с управление по-дълго от 15 години. В момента най-дългото управление на страната принадлежи на създателя на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк, който изпълнява ролята на президент на Република Турция от 1923 г. до смъртта си през 1938 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *