Животоспасяващите продукти на "Спинор" вече са на българския пазар
Животоспасяващите продукти на „Спинор“ вече са на българския пазар
13.06.2016
Участието на бизнеса в научно-образователния процес ще подпомага нова генерация учени и предприемачи
14.06.2016

Вижте кои са най-търсените кадри в България

Най-търсените кадри в България в момента са събирачи на дългове, строители, миньори, оператори в кол центрове, банкови и други служители.
Това показва доклад на Европейската комисия, който анализира недостига и уменията на работната сила в страните от ЕС.

Според проучването, цитирано от Нова Тв 54% от фирмите трудно намират подходящи кадри (при 40% средно за ЕС). В същото време 1/3 от нашия бизнес инвестира в обучение на персонал, докато в ЕС 66% от компаниите пращат работници и служители на курсове.

В целия ЕС най-дефицитни кадри са тези за начални и предучилищни педагози, разработчици и анализатори на софтуер и приложения и финансови експерти.

Ако погледнем статистиката по страни – във Великобритания и Италия на първо място са болногледачите, в Гърция – сервитьорите и барманите, в Испания и Унгария – работниците в горската промишленост, селското стопанство и рибовъдството, в Ирландия, Чехия и Белгия – чиновниците, в Португалия, Румъния и Словакия – продавач-консултантите, в Кипър, Швеция и Австрия – секретарките, а в Холандия – юристи и социални работници. В Румъния има бум на търсенето на продавачи, чиновници и служители в транспорта, а в Полша хит са електротехниците, следвани от хигиенисти и охранители.

В северните страни работодателите търсят повече учители, специалисти по пиар и маркетинг, здравни работници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *