Работници, ремонтиращи тротоар в центъра на София, се натъкнаха на късноантична гробница
03.08.2018
Статия за един народ без управление, но с желание да подава ръка и да показва на системата колко е единен
06.08.2018

Вече има арестувани за опита за покушение срещу президента на Венесуела

Шeстима души са арестувани за предполагаемо участие в покушението на президента на Венесуела Николас Мадуро. Според данни на разследващите власти те са били част от групата, която изпратила два дрона, заредени с експлозиви, и ги взривила по време на военния парад в Каракас.

Президентът на страната обяви, че заловените ги очаква най-тежкото наказание. Той обвини Колумбия за атентата, но за момента не е представил доказателства, а колумбийските власти нарекоха обвиненията безпочвени.

Николас Мадуро

Мадуро заема президентския пост през 2013г. Оттогава до сега обществото не може да достигне консенсус по отношение на неговата политика. Някои го представят като коравосърдечен диктатор, а други се застъпват в негова подкрепа, като твърдят, че сложната обстановка в страната не е резултат от политиката на президента, а е наложена от страни, като САЩ, за които е изгодна продължителната криза във Венесуела.

Опитът за убийство

Опитът за покушение е осъществен по време на реч на президент Мадуро по повод годишнината на националната гвардия. Записите показват как президентът поглежда нагоре, след като се чува силен взрив, а десетки войници се разбягват. Два дрона, всеки от които с по 1кг експлозиви C4, се взривяват близо до президента. Ранени са седем войника.

След случилото се президентът казва, че е жив и добре и е по-мотивиран от всякога да върви по пътя на революцията. Той казва още, че ще търси справедливост и ще изисква най-тежкото наказание за виновниците.

Не след дълго министърът на вътрешните работи на Венесуела излезе с изявление, че шестима от терористите, наети да извършат опит за убийство, са арестувани, няколко автомобила са иззети, а хотелите наоколо са обискирани.

Извършителите

Президентът на Венесуела побърза да обвини Колумбия и САЩ за покушението. Колумбийското правителство отрече да е замесено в атаката и наречен обвиненията напълно безпочвени. САЩ също отрече обвиненията, като дори си позволи да намекне, че подобно нападение идва в изгоден за режима момент.

Някои политици в страната обвиняват опозицията, която загуби изборите през май тази година.

В същото време една от групировките, действащи на територията на Венесуела, пое отговорност за опита за покушение. Войниците в тениски обаче, както се нарича групата, не представят никакви доказателства, които да потвърдят заявлението им.

Друга версия споделят някои от пожарникарите, изпратени на местопрестъплението. Те се възползват от правото си да останат анонимни, но твърдят, че разказите на властите не отговарят на действителността. Според тях взривовете са били вследствие на газова експлозия в близост.

Снимка: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *