Борисов предлага партийните субсидии да бъдат намалени на 1 лев за глас
06.06.2019
Откриха седмата жертва на серийния убиец от Кипър
13.06.2019

Вербуван от ИДИЛ 16-годишен младеж готвел терористична атака в Пловдив

16-годишен ученик от елитна пловдивска гимназия е бил вербуван от Ислямска държава и е планирал атентат в родния си град. Информацията беше разпространена в медийното пространство, след като властите открили в личните вещи на момчето самоделно взривно устройство и знаме на терористичната организация ДАЕШ.

Според разследващите органи момчето се свързало с представителите на ИДИЛ в социалните мрежи, след което било препратено към друг чат, където е станало жертва на радикализация. Това било популярна практика при вербуването на млади кадри в джихадистката групировка.

Полицията се е задействала по сигнал на близки на 16-годишния ученик. Те открили бомба с близо 15кг пирони, подобна на тази използвана при атентата в Сарафово преди години. Взривното устройството, използвано при атентата край Бургас обаче било с тегло, в пъти по-ниско от това на бомбата, намерена в дома на непълнолетния пловдивчанин.

Припомняме, че при атентата в Сарафово през 2012г. загинаха 7 души, а други 35 бяха ранени.

Родителите на момчето оказали пълно съдействие на органите на реда по време на полицейската акция. По-късно стана ясно, че първият сигнал за притеснителни промени в държанието му бил подаден към полицията преди месец, именно от страна баща му. Бащата се опитал да прекрати комуникацията на сина си с радикалните структури на Ислямска държава, като отнел мобилния му телефон, но това не довело до подобрение в поведението му.

Адвокатът, защитаващ 16-годишния пловдивчанин пред съда, обяснява, че момчето е гледало видеоклипове на ДАЕШ от любопитство и не е имало намерение да изпълнява указанията на терористичната организация. Той сподели още, че устройствата, открити в дома му, били безобидни, тъй като сами по себе си те не могат да предизвикат взрив и да ранят когото и да било. Той отправи апел към съда да се отнесе към момчето като към жертва, а не като към престъпник, готвещ терористичен атентат. Адвокатът поиска момчето да получи по-леко наказание и да остане в семейството си, тъй като според него това е най-добрият вариант за него.

В същото време експертите предупреждават, че случаите на вербувани тинейджъри в световен мащаб се увеличават. Джихадистите непрестанно търсели лесни жертви, осъществявали контакт през социалните мрежи, а след това с голям успех започвали да ги обучават в техните „ценности“ през други канали за комуникация, които им позволяват да запазят своята анонимност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *