Да съхраним християнските празници и родните обичаи – Цветница!
30.03.2018
Нека поставим край на този медиен сеч на истината и подигравка с интелекта и доверието на българина
04.04.2018

Великден наближава! Какво не знаем за празника и кое всъщност е важно на този ден

Великден е безспорно един от най-големите християнски празници. Всеки уважаващ себе си и вярата си християнин, е редно да знае какво символизира този ден и защо е толкова важен. На този ден, празнуваме възкресението на Божия син, който е пратеник на земята, за да изкупи греховете на човечеството и да проповядва смирение и миролюбие, през земния си път.

Христос е разпнат на кръста, заради политически притеснения, че вярата може да измести управлението и да внесе смут сред населението, карайки го да вярва и да се уповава на висши сили, които нямат нищо общо със земния материален свят. Никой не очаква, че е възможно, човек да устои на толкова мъки и страдания, без да произнесе и звук, без да се оплаче и без да моли за милост – Божият син се изправя пред всички унижения, болка и страдание, в името на изкуплението и с молба за снизходителност от Бог за човечеството.

Поверието гласи, че на третия ден от разпятието, Христос възкръсва, за да покаже силата на Бог и неговото съществуване. От тогава се празнува този ден и е символ на вечния живот и вярата, че с тялото ни, не си отива и душата. Благодарение на Великден, много хора хранят надежда и вяра за душите на свои починали близки и за това, че тяхното съществуване не се ограничава до заравянето в черната земя.

Като признание и почит към месията, в събота срещу неделя на 7-ми срещу 8-ми Април, християните ходим на църква, за да запалим свещ, да осветим боядисаните в някои от двата дни, през страстната седмица, четвъртък или събота сутрин, яйца и да изчакаме полунощ, когато свещеникът да ни съобщи: „Христос Воскресе!“ и да отговорим с „Воистина Воскресе!“, както повелява традицията. Следва, до 40 дни след Великден, да се поздравяваме с всеки срещнат, именно с тези светли слова.

Подготовката и еуфорията около празника, могат да се сравнят само с Коледната тръпка. Христос се ражда за нов живот, за да покаже на всички, че тялото е тленно, но душата вечна и, че вярата в Бог е по-силна от смъртта.

Традицията повелява, да бъдат боядисвани яйца и да се замесват козунаци. Спорно е, точно какво символизира червеното яйце, което е задължително за празника, но има няколко версии по темата. Според една от тях, докато Христос е бил на кръста, кокошка снесла яйце, точно под него и кръвта му го обагрила в червено. Друга пък гласи, че майката на Исус – Мария, е отишла да моли за милост, носейки яйца, които от сълзите й станали алени. Много са гледните точки, а пъти повече споровете свързани с тази традиция, но едно е сигурно – правим го, в името на Възкресението Христово и нито един спор не е уместен, а се счита за крайно ненужен, особено на празник, който символизира смирение, изкупление и положителни емоции.

Пречистването на душата не се свежда до постите, за сметка на нечистите мисли и грозни конфликти. За да се покаем е необходимо да започнем с изчистване и смирение, но първо в душите ни.

За предстоящия Великден, екипът на NoviniteDnes.bg, Ви пожелава светлина и топлина в душите Ви, здраве и разбирателство в семействата Ви и винаги пълна трапеза! Бъдете честити и нека в неделя си кажем – Христос Воскресе!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *