ЕС инвестира 450 милиона евро в киберсигурността
07.07.2016
Швейцария отпуска 8 млн. франка за интегриране на ромите в Пловдив
07.07.2016

Залагаме на 7 сектора за привличане на инвеститори

Концепцията за привличане на инвестиции предвижда фокусиране и подбор на приоритетни отрасли, страни и компании, изготвяне на профил на преките чуждестранни инвестиции, създаване на целенасочен маркетинг, както и изграждане на интегрирана стопанска мрежа между български и чуждестранни инвеститори.

Това заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, която заедно със Стамен Янев изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции /БАИ/ представи стратегически анализ и концепция за привличане на инвеститори, изготвени от БАИ. „Инвестиционния процес е сложен и изисква дългосрочно планиране, бизнес средата, бизнес климатът и икономическите процеси са свързани не само с националните политики, но и с изпълнението на регионално ниво“, каза Везиева.

Тя посочи, че от анализа, който е направен в БАИ са извадени седем технологични профили, в които има реален потенциал за инвестиции. Седемте сектора са: производство на компютърна техника, на електрически съоръжения, машини и оборудване, текстил и облекло, химия, изделия от каучук и пластмаса, хранително-вкусова промишленост. „Тези дейности се вписват изцяло и в четирите тематични области на Стратегията за интелигентна специализация“, допълни тя.

Като силни страни за привличане на инвеститори в тези седем технологични сектора зам.-министърът на икономиката изтъкна традициите в тези браншове, добрата възвръщаемост на капитала, наличието на изградена образователна структура, включително и за професионално обучение, ниските производствени разходи, експортната насоченост, изпреварващият ръст на българския износ, както и развитата подизпълнителска дейност на малките и средни предприятия. Везиева посочи, че агенцията за инвестиции ще работи в тясна връзка и сътрудничество с регионите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *