Реч на омразата и дискриминация. България е осъдена в Страсбург
17.02.2021
Бойко Борисов: „Ще оправим нещата, но ще помагаш!“
22.02.2021

Васил Левски – Апостолът, избрал свободата на народа пред своята собствена!

„Той е от Карлово. Променя всяка седмица името си. Със среден ръст е, светлокестеняви мустаци, червендалесто лице и когато приказва, единият му зъб се показва малко навън, повдига малко устната си, а очите му са големи и пъстри.“ 

Даскал Иван Лилов Фурнаджиев – секретар на тетевенския комитет, дава точното описание на Васил Левски.

Събитията между 1972 г. и 1973 г. са решаващи за съдбата на Апостола. През 1972 г. започват арести на българските дейци за свобода.  През лятото на 1972 г. Левски и Вутьо Ветов от с. Видраре отиват в къщата на ловешкия чорбаджия Денчо Халача. Натъкват се на ратая му и в стечение на обстоятелствата Левски го убива. В писмо до Любен Каравелов Левски пише, че много невинни хора ще си отидат, но целта е една. Случката има тежест върху присъдата и живота на Апостола – съдът го обвинява за предумишлено убийство, за което се полагат 15 г. При следващо престъпление – присъдата става смъртна. Васил Левски съжалява до края на живота си за този инцидент.

През есента на 1972 г. Левски получава нареждане от БРЦК и Каравелов за вдигане на въстание. Товага започват и разноречията между Левски и освобителните комитети.

През зимата на същата година (24-ти декември) Левски пристига в Ловеч, облечен като турчин, взима архив и тръгва с Никола Цвятков към Велико Търново. По пътя са спрени от турски конен патрул, който не вярва на Левски, че е от ловчанец. Според някои това е моментът, в който е разпознат. Според други твърдения е предаден.

На 27-ми декември Васил Левски е заловен в Къкринското ханче. Левски се опитва да избяга, но е възпрепятстван от засада. През следващите дни има няколко опита за спасяването на Левски. Един от опитите да е се размени с друг човек в килията. Следващите опити са били на дипломатическа основа, но нито един не е успешен и Васил Левски е обесен на 19-ти февруари.

Твърденията около смъртта на Апостола са безбройни. Според някои е имало спасителни акции за освобождаването на Левски, според други източници Левски е бил предаден и никой не се е опитал да му помогне. Истината винаги е само една и може би никой не я знае. Благодарение на Левски и неговите комитети България се освобождава от Турско робство. Всеки българин трябва да познава живота и делото на Апостола. Един велик българин, един велик човек, избрал свободата на народа пред своята собствена. Поклон!

Нека неговите дух, мисъл и себеотрицание бъдат пример за нас и за това какви можем да бъдем!

„Ако печеля, печели цял народ, ако губя, губя само мене си!“ –  Васил Иванов Кунчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *