Нов скок в цените на горивата се очаква през зимата
24.10.2018
Побой над служител на бензиностанция в Сливен (ВИДЕО)
25.10.2018

Валери Симеонов застава начело на Националния съвет за хората с увреждания

Проектозакона за хората с увреждания, предизвикал бурна реакция и от страна на обществото, и от страна на българските политици, предвижда Националният съвет за хората с увреждания да бъде ръководен от ресорния вицепремиер по социалната политика.

В момента тази роля е отредена на председателя на групата на Обединените патриоти Валери Симеонов. Това стана ясно по време на официалното представяне на текста на новия закон пред Комисията по труда, социалната и демографската политика.

Следва да припомним, че през последните дни позицията на Симеонов стои под въпрос, след като грубото му изказване по повод на протестиращите майки предизвика скандал и доведе до искания той да се откаже от своя пост. Вицепремиерът категорично отказа да подаде оставка, но една седмица след изказването поднесе своите извинения към засегнатите.

Проектозаконът предвижда не само допълнителни средства от бюджета, които да бъдат използвани в полза на хората с увреждания, но и нови методи за оценка на нуждите на хората в неравностойно положение, както и създаване на нов държавен орган, който да следи за оценката на потребностите им и да контролира процеса по финансирането.

Промените трябва да влязат в сила на 1 януари 2020г., а Националният съвет за хората с увреждания ще бъде формиран до 1 януари 2021г., като дотогава функциите му ще бъдат изпълнявани от Агенцията за хората с увреждания и Агенцията за социално подпомагане.

Повечето от партийните групи се обявиха против подобно решение. Опозицията нарече предложението абсурдно, а управляващите партии споменаха, че текстът в проектозакона, свързан с ръководителя на Националния съвет за хората с увреждания, все още може да бъде променен.

Въпреки бурните обсъждания депутатите настояват, че проблемът не е в закона, а в личността на Симеонов. Анализатори очакват, че преди второто разглеждане на текста ще бъдат внесени съответните промени, които да превърнат проектозакона в ефективно решение за хората с увреждания в България.

Снимка: БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *