Протестите в страната продължават: заплахи от организирани агитки и солидарност от страна на полицията (ВИДЕО)
15.11.2018
Съдът реши: няма виновни за смъртта на две млади жени в центъра на София
15.11.2018

Български паспорт ли позволи на Груевски да избяга от Македония?

Преди два дни бившият македонски премиер Никола Груевски съобщи, че е в Унгария и ще поиска политическо убежище.

Политикът беше осъден за корупция и незаконно влияние и трябваше да влезе в затвора, за да излежи двугодишната ефективна присъда в началото на тази седмица. Той обаче се укри от полицейските власти и едва във вторник стана ясно, че бившият министър-председател не е в неизвестност, а ще търси убежище като жертва на македонската политическа система в Унгария.

По-рано днес беше разпространена неофициална информация от държавата-членка на Европейския съюз по случая. Според нея Груевски е успял да се укрие на територията на Евросъюза благодарение на българския си паспорт. Информацията изглеждаше правдоподобна, тъй като отдавна е известно, че македонските граждани лесно получават български паспорти, благодарение на факта, че без особени затруднения могат да докажат българския си произход.

ДАНС веднага взеха отношение по случая, като казаха, че на бившия македонски премиер Никола Груевски не е издаван български паспорт или каквито и да е било документи за самоличност. Те уточниха, че в регистъра им няма и постъпила молба за придобиване на българско гражданство от страна на лицето.

Според македонските медии Груевски е използвал фалшиви документи за самоличност.

Министър-председателят на Македония призова унгарските власти да не закрилят осъдени престъпници и да върнат Никола Груевски в родината му, където той трябва да изтърпи наказанието си, а Унгария заяви, че ще следва своите национални закони, както и международните такива и няма да рискува сътрудничеството си с македонската държава.

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *