Наводненията в Индия, причинени от проливните мусонни дъждове, убиха 106 души
17.08.2018
Остарелите методи на акушерите ли отнеха живота на млада майка в Сливен?
20.08.2018

Българските традиции оживяват в Жеравна

Фестивалът на народната носия в с. Жеравна ще се проведе този уикенд. Събитието ще бъде открито днес в 20:00ч. от заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Целта на организаторите е всички посетители не само да почувстват българския дух, като пресъздадат част от позабравените обичаи от нашето минало, а да допринесат за него с активното си участие в различните дейности в рамките на фестивала.

Идеята за подобно събитие се появява, след като сватбата на продуцента на ансамбъл Българе Христо Димитров в живописното село Рибарица припомня на българския народ старовремските му традиции. Многобройните гости носят красиви автентични носии, които заедно с прекрасната природа изграждат носталгична картина за живота на българина от преди няколко века. Събитието е отразено от много медии в страната, а обществото приема идеята толкова радушно, че Христо Димитров взема решението да организира такова събиране, на което да бъде поканен всеки българин, готов да забрави ежедневието си и да се потопи изцяло в свят, лишен от технологии и от много други съвременни удобства, но в същото време истински и неподправен, носещ духа на едно забравено време, което обаче стои в основата на българщината.

Фестивалът е организиран за първи път през 2008г. и тогава е сложено началото на прекрасната традиция, водеща хора от всички краища на страната в с. Жеравна за един уикенд, откъснат от забързаното ежедневие, през който традициите оживяват.

Фестивалът на народната носия обаче не е едно от тези събития, при които е достатъчно само да платиш входната такса и да се насладиш на организираните забавления. От всеки посетител на Жеравна се очаква да приеме строг правилник, гарантиращ автентичността на преживяването, както и да участва активно, за да даде своя принос в атмосферата на единство на фестивала.

Основното правило, както може би се досещате, е участниците да бъдат облечени в народна носия. Съвременните дрехи и аксесоари са абсолютно забранени. Другите правила засягат основно използването на съвременни технологии и предмети от бита. На фестивала на народната носия пластмасата не съществува, а телефонните обаждания са позволени само на определеното за това място.

Няма нужда да се ядосвате, че няма да можете да правите снимки по време на фестивала, тъй като за целта са наети професионални фотографи, а снимките, направени от тях, не се заплащат допълнително. Можете да ги свалите безплатно малко след края на фестивала.

На чаршията ще намерите вкусни ястия от традиционната българска кухня, както и вино и ракия. А за пушачите организаторите препоръчват да си вземат кибрит, тъй като запалките са в черния списък с предмети по време на мероприятието.

Фестивалът на народната носия в с. Жеравна се е превърнал в красива традиция, която подарява на българите възможността да се върнат към корените си и да открият истинния характер на българския дух.

Снимка: nosia.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *