Рядко срещаното метеорологично явление медикан ще удари Югоизточна Европа през следващите дни
28.09.2018
Ниска избирателна активност на 30 септември връща Македония в изходна позиция
01.10.2018

Българските граждани сами ще решат кое часово време да изберат

След като тази година Европейската комисия реши да подкрепи премахването на смяната на времето, енергийното министерство взе решението да се допита до гражданите кое е подходящото часово време за България.

Смяната на стрелките предизвиква спорове от няколко години, но след проведеното общоевропейско проучване сред всички граждани на държавите-членки на Европейския съюз по повод на дискусията полезна ли е смяната на времето през есента и пролетта, беше установено, че по-голямата част от гласувалите смятат преместването на часовниците ненужно и дори вредно за организма и работоспособността.

В анкетата са участвали повече от 4млн. души, като 80% от тях са се обявили против общоприетата практика за преместване на стрелките. Предвид категоричния резултат ЕК реши, че мнението на европейските граждани следва да бъде взето под внимание.

Идеята за двете часови времена е свързана с оптимизирането на потреблението на електроенергия. Това е причината отговорността за българската позиция по въпроса да бъде отредена на Министерството на енергетиката.

Всички държави-членки трябва да обявят решението си до март 2019 година. Българският министър на енергетиката Теменужка Петкова реши да даде на българските граждани сами да изберат своето часово време. Всеки може да упражни правото си на глас до 11 октомври.

Можете да гласувате тук: www.euaffairs.government.bg

Снимка: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *