Родителите на деца с увреждания за пореден път разочаровани от бездействието на народните представители
04.10.2018
Референдумът за промяна в румънската конституция не даде резултат
08.10.2018

Българска разследваща журналистка стана жертва на жестоко убийство в град Русе

30-годишната журналистка Виктория Маринова е била убита на пешеходна алея в град Русе. Тялото ѝ е намерено, захвърлено в храстите край алеята, като първоначалните сведения са за смърт вследствие на тежки удари и задушаване.

Специалистите са на мнение, че журналистката е загинала на място, тъй като атаката била изключително жестока. Медицинската експертиза е установила, че преди убийството жертвата е изнасилена.

Виктория Маринова е била част от екипа на русенската телевизия TVN. Тя е работила върху разследване, свързано с неправомерно използване на средства от европейски фондове.

Първият възможен мотив за престъплението е именно професията и проекта на журналистката. Нейните колеги обаче отричат да са получавали каквито и да било заплахи и споделят, че са се почувствали застрашени едва след убийството.

Българските власти веднага започнаха разследване по случая, като според тях убийство, свързано с разследванията на журналистката, не е най-вероятният мотив.

Премиерът изрази увереност, че убиецът ще бъде открит бързо, тъй като от местопрестъплението са събрани достатъчно доказателства, а министърът на вътрешните работи разкри, че в момента разследващите са съсредоточили вниманието си върху криминално проявени лица от града. На разследване подлежи също така психиатрична клиника, която се намира в близост на мястото на престъплението.

Случаят придоби международна известност за изключително кратко време. Новината се появи в някои от най-големите международни издания и предизвика интереса на европейски организации, застъпващи се за свободата на словото в европейските държави. Те поставиха случая наред с убийството на Дафне Галиция, чийто автомобил беше взривен през октомври 2017г. и с убийството на словашкия разследващ журналист Ян Кучиак през февруари тази година. Те призовават за прозрачни действия на полицията и подробно разследване на случая.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *