Нови протести във Войводиново
11.02.2019
България се нарежда на челните места по вредни хранителни навици
12.02.2019

България ще търси финансиране от ЕС за ново разширяване на метрото

Страната ни подготвя проект за разширяване на мрежата на столичното метро, въз основа на който да кандидатства за финансиране от Европейския съюз. България ще предложи в Брюксел план за изграждането на нови 10км и 9 метростанции в град София.

Проектът предвижда работата по разширяването на мрежата да започне след 2 години и да приключи до 2027г. Планираните разширения включват изграждането на метростанции по булевард Владимир Вазов, и по булевард Цериградско шосе.

Заместник-директорът на управление Инвестиционна дейност в Метрополитен ЕАД д-р Джоргов сподели, че дружеството е подготвило проект и за изграждането на още две метростанции в жк Люлин, които ще се намират близо до Околовръстното шосе. На този етап обаче финансирането на този проект изобщо не е сигурно.

Целта на проектите е да бъде спестено време и да бъдат намалени вредните емисии. До 2027г. подземният железопътен транспорт ще спести на гражданите на столицата около 270 000 часа дневно.

В същото време ще се подобри качеството на въздуха в София, като бъдат намалени вредните емисии с 90 000 тона.

Д-р Ангел Джоргов не пропусна да спомене, че изграждането на третия лъч на столичното метро върви по план и първите метростанции по линията бул. Владимир Вазов – Красно село ще бъдат отворени през есента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *