България ще търси финансиране от ЕС за ново разширяване на метрото
12.02.2019
Глобална рецесия в края на 2019г. очакват икономисти
13.02.2019

България се нарежда на челните места по вредни хранителни навици

България се нарежда на челни позиции в класацията по брой на смъртните случаи, причинени от вредни хранителни навици. Проучването на немски учени включва 51 държави и излиза със становище, че нашата страна се нарежда на 12 място по смъртност, в резултат неправилен хранителен режим.

Изследването разглежда периода от 1990 до 2016г. То се фокусира върху броя на починалите, вследствие на сърдечни заболявания, появили се в резултат на неправилно хранене. В България броят им е 260 починали на 100хил. души население. Преди страната ни в класацията се нареждат държавите Грузия, Русия, Казахстан, Таджикистан, Беларус, Азербайджан, Молдова, Украйна, Киргизстан и Туркменистан, а на първо място стои Узбекистан. Всички тези държави са бивши членки на СССР.

Резултатите от немското проучване сочат, че най-добри хранителни навици имат жителите на Испания, Франция и Израел.

Заключението на учените казва, че през 2016г. половината смъртни случаи в Европа са в резултат на неправилно хранене. Повече от 2млн души са починали, вследствие на заболявания, свързани с прекомерната количество сол в храната и недостатъчната консумация на плодове, зеленчуци и ядки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *