Жестоко убийство в Горна Оряховица: издирват предполагаемия убиец
12.11.2018
Липса на хигиена и учители, заразени с хепатит А, застрашават здравето на ученици в столично училище
12.11.2018

България отказва да се присъедини към миграционния пакт на ООН

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов излезе с изявление, че България ще откаже да се присъедини към глобалния пакт за регулярна, безопасна и регулирана миграция, който бе предложен за обсъждане от ООН през юли тази година.

На обсъждането му присъстваше и България, както и всички останали държави в ООН, с изключение на САЩ.

През последните месеци международният документ предизвиква спорове между управляващите и опозицията. Някои видяха в него опасност за суверенитета на държавата, а други – начин за ефективна борба с незаконната миграция на територията на Европейския съюз.

След подробно обсъждане стана ясно, че държавата ни няма да се присъедини към глобалния миграционен пакт, който трябваше да бъде подписан в края на 2018г.

Няколко европейски държави вече са се отказали от подписването на пакта, тъй като виждат в него опасност за своята сигурност и суверенитет. В това число влизат Австрия, Унгария, Полша, Чехия и САЩ.

Според анализатори текстът на международния документ създава предпоставки за сливането на понятията законна и незаконна миграция, което от своя страна може да доведе до хаос в международните отношения и да се превърне в опасност за нашата държава.

Евродепутатът Ангел Джамбазки не пропусна да сподели своята гледна точка по темата. Представителят на ВМРО нарече съглашението заплаха за националния интерес и сигурност сметна, че решението България да остане извън пакта за миграцията е най-добрата алтернатива за бъдещето на страната.

Снимка: Дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *