Очаква се създаването на една от най-големите банки в Близкия изток
08.07.2016
Danone купува американският производител на био продукти WhiteWave Foods
09.07.2016

България може да поеме председателството на ЕС половин година по – рано

България ще се наложи да поеме председателството на ЕС от 1 януари до 30 юни 2018 г., вместо панираната по-рано втора половина на същата година. Това става ясно от думите на председателя на парламентарната комисия по европейските въпроси Джема Грозданова. Подобна прогноза направи преди два седмици и премиерът Бойко Борисов след извънредната среща на ЕС в Брюксел след референдума, на който британците решиха, че ще напуснат Общността. Причината за думите на Грозданова също са в очаквания Brexit, който ще наложи промени в графика за председателство на ЕС. И тъй като самата Великобритания е преди нас, а тя вероятно няма да има как да изпълни задълженията си, след като ще напуска, всички държави след нея ще трябва да поемат председателството с 6 месеца по-рано.

Според думите на Грозданова вероятно ще се наложат и други размествания, които косвено касаят България. Така например след нас поста би трябвало да поеме Австрия. „Доколкото знам ще има редовни парламентарни избори по време на австрийското председателство и затова вероятността след нас да бъде Финландия е доста голяма”, обясни Грозданова, цитирана от БНР.

По думите на вицепремиера Меглена Кунева до края на юли ще имаме яснота за българското председателство на Съвета на Европейския съюз. По време на парламентарния контрол Кунева коментира, че Евросъюза никога не е изпитвал подобни сътресения.

За нас по-благоприятна, разбира се, е ситуацията – председателството ни да се запази в сега определената времева рамка. Имаше и такива идеи, че може да се удължат предходните председателства, но по всяка вероятност ще трябва да се адаптираме към новата ситуация. Приоритетите са ясни, политическите, смятам обаче, че в стратегическата програма на Европейския съюз за следващите пет години, както и програмата на Европейската комисия ще имаме и много по-силни политически теми, които са свързани с бъдещето на Съюза.

Грозданова предупреждава обаче, че вероятно не е сега моментът, в който България трябва да се присъедини към Шенгенското пространство, въпреки че има условия за това. Според думите й желанието за Brexit наистина дава шанс за засилване на интеграционните процеси в ЕС, но точно сега не е удачен момент България да ускорява членството си в Шенген.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *