Поредното убийство в България – разстрелът на 18-годишният Гошко от Монтана
10.10.2018
Смъртоносният ураган Майкъл се насочва към Северна и Южна Каролина
12.10.2018

България заема четвърто място по брой деца с наднормено тегло и затлъстяване

Изграждане на хранителни навици у децата

30% от българските деца са с наднормено тегло, а 13% са със затлъстяване. Тази информация беше дадена от БАСОРД (Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания) по време на пресконференция по повод Световния ден за борба със затлъстяването. Според данните на сдружението нашата държава се нарежда на челните места по брой деца с наднормено тегло и затлъстяване заедно с Великобритания, Гърция и Чехия.

Пресконференцията засегна причините, довели до тази неприятна статистика, и бързо стана ясно, че зад тези 30% от българските деца, предразположени към различни заболявания, свързани с наднорменото им тегло, стоят неправилните навици на хранене, слабата физическа активност и недостатъчното образование на родителите по темата.

Въпросът за хранителните навици на българските деца, училищната храна и ролята на родителите и учителите е разисквана многократно. Този път акцентът беше поставен на липсата на физическа активност и застояването пред компютъра, телевизора и телефона. Проучванията сочат, че децата на възраст 6-9 години в България прекарват повече от 20 часа дневно пред екрана, а препоръчителното време за тях е по най-много 40 минути на ден.

Анализаторите сравняват резултатите с тези на държави, които се позиционират на по-задни места в класацията като Белгия и Холандия, където децата прекарват около 14 часа седмично, пред телевизора, компютъра или екрана на смартфона.

Българското сдружение се е заело с инициативата да проведе кампания, обучаваща българските деца и родители в здравословните практики на правилното хранене и редовните физически занимания. Те вече няколко години провеждат лекции, обучения, проучвания и тестове и отбелязват наличието на положителна тенденция. Според тях децата в България ядат много повече плодове и зеленчуци, които са важни за тяхното развитие и вече са на второ място в Европа по консумация на полезните продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *