10 причини да се прегръщаме повече
21.01.2019
МВР и прокуратурата разследват фалшиви ТЕЛК решения
22.01.2019

България дава гражданство на богати чужденци срещу заплащане

Доклад на Европейската комисия нарежда България сред страните-членки на Европейския съюз, в които заможни представители на други държави биха могли с лекота да получат гражданство срещу заплащане.

Според експертите политиката за издаване на гражданство в страната повишава риска от корупционни схеми, пране на пари, укриване на данъци и други незаконни дейности.

Докладът беше представен от агенция Ройтерс.

Сред държавите, чиито политики представляват опасност за общността, също така са Малта и Кипър. Според доклада единствено в тези три страни действат схеми за купуване на гражданство, а в още 17 граждани на трети страни могат да заплатят за разрешение за пребиваване.

Напомняме, че паспортите, издадени от страни-членки на Евросъюза, гарантират безпроблем достъп до голяма част от членовете на ЕС. Европейската комисия отбелязва, че проблеми има и в други държави, като например Португалия и Хърватия, но най-голяма опасност за сигурността в европейските държави представлява липсата на информация за произхода на парите, постъпили в страната под формата на инвестиции, на чиято база се издава българско гражданство.

Докладът на ЕК идва, след като през октомври миналата година спецпрокуратурата разкри схема за продажба на български документи за гражданство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *