6-годишното момиче от град Панагюрище все още е в неизвестност
10.07.2018
Търговската война между САЩ и Китай продължава
11.07.2018

Броят на жертвите на наводненията в Япония нараства

Една от водещите световни новини е тази за невижданото досега наводнение в Япония, което по последни данни е взело живота на 156 души. От неделя насам официалният брой на жертвите продължава да расте. Десетки хора са в неизвестност, а световните лидери вече предлагат помощта си на източноазиатската държава.

Япония е държава, в която природните бедствие не са такава рядкост, но най-често това е свързано с земетресения и вълни цунами. Световните климатични промени обаче доведоха до нови проблеми за Страната на изгряващото слънце. Проливните дъждове, които заляха островната държава през последните няколко дни, предизвикаха хаос и серия от наводнени обекти.

Японските власти показаха бърза реакция, както се е случвало винаги досега. Техният премиер отложи всичките си ангажименти, свързани с напускане на страната, докато трае природната криза.

За първи път от тридесет години държавата страда от подобно природно бедствие, свързано с промените в климатичната обстановка.

Към момента официалните власти в Япония са обявили, че в резултат на наводненията са загинали 156 човека, а десетки други са обявени за издирване. Акциите по търсене и спасяване на пострадали продължават и днес.

Българският президент Румен Радев отправи своите съболезнования към японския император Акихито още тази сутрин. Западните медии наричат валежите в източната страна „историческо събитие“. А какво ще е следващото последствие от глобалните проблеми с климата тепърва предстои да видим.

Снимка: BBC

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *