Австрия алармира: 20 хиляди въоръжени мигранти заплашват сигурността на европейските граници
05.11.2018
8 причини да не пропускате сутрешната чаша кафе
05.11.2018

Бракониери убиха благороден елен в Родопите

Фондация По-диви Родопи обяви, че близо до Свиленград е бил намерен труп на кошута. Животното е било убито от бракониери, а трупът му е открит от членове на фондацията, които веднага са подали сигнал в районното полицейско управление и регионалната дирекция по горите.

Кошутата е наричана Кибела – носела е името на фригийска богиня, родила легендарния цар Мидас. Тя е била освободена в началото на тази година заедно с още шест кошути от ловното стопанство Студен кладенец, като специалистите от организацията са поставили GPS предаватели на животните, за да могат непрекъснато да следят движението им.

Прокуратурата е стартирала образуването на досъдебно производство по случая. В момента се води разследване, което цели да установи кои са бракониерите, убили животното и да бъдат взети мерки за завеждането им под отговорност. Според законовите разпоредби те следва да изплатят обезщетение за убитото животно и да им бъде отнето правото на лов.

Благородният елен е ценен ловен екземпляр, но в България свободният му лов е забранен. Той осъществява при особено строга регулация, като е позволен ловът само за кратък времеви период. Отстрелването на екземпляри от вида е позволено само в границите на определените за тази цел ловни стопанства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *