МВР излезе с изявление по повод на мащабните протести от последните дни
14.11.2018
Протестите в страната продължават: заплахи от организирани агитки и солидарност от страна на полицията (ВИДЕО)
15.11.2018

Борисов разкритикува доклада на ЕК и съобщи, че коледни бонуси ще получат половината от българските пенсионери

Българският премиер Бойко Борисов даде изявление за медиите днес и не пропусна да коментира доклада на Европейската комисия, който определи медийната среда в страната като не особено благоприятна и класира държавата ни назад в класацията за свободата на словото.

Борисов породи дебат по темата, след като сподели, че според него на фона на масовите протести, получили широк отзвук в медиите и ежедневно публикуваните карикатури на видни личности от политическата сфера, не може да се говори за липса на свобода на словото. Той категорично отрече информацията, че в страната съществуват ограничения за журналисти и забранени публикации.

Министър-председателят на страната коментира новоприетото увеличаване на данъците, което предизвика вълна от протести в много български градове. Той посочи същите аргументи за по-високите данъци за старите автомобили, които чухме и при приемането на закона.

По-рано днес Бойко Борисов зарадва българските пенсионери с новината, че над 1,2млн хора в пенсионна възраст ще получат коледни бонуси в размер от 40 лева. Министър-председателят напомни, че за трите си мандата начело на държава той е раздал около 460млн лева в надбавки за Коледа и Великден.

Тази година общо за коледни бонуси ще бъдат отделени близо 52млн лева.

Тези данни обаче означават, че коледни надбавки ще получат едва половината от пенсионерите в България, с други думи тези, които живеят под прага на бедността. Всъщност критериите за това кой ще получи празничен бонус са доста строги. Надбавки ще има само за тези пенсионери, чиито пенсии за декември, заедно с надбавките и компенсациите, които получават, са под линията на бедността за 2019г., тоест тези, чиито месечни доходи са по-ниски от 349 лева.

Снимка: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *