Десетки хиляди в цяла България излязоха на протест срещу Стратегията за детето 2019-2030 и промените в закона за социалната политика
03.06.2019
Вербуван от ИДИЛ 16-годишен младеж готвел терористична атака в Пловдив
10.06.2019

Борисов предлага партийните субсидии да бъдат намалени на 1 лев за глас

Министър-председателят Бойко Борисов внесе предложение партийната субсидия да бъде намалена на 1 лев за глас. В момента по закон субсидията възлиза на 11 български лева за получен глас.

Премиерът изрази надежди, че представителите на останалите партии ще приемат предложението и остатъкът от средствата ще бъде използван, за да се построят ясли и детски градини, чийто недостиг се превръща в сериозен проблем в големите градове. Борисов не пропусна да похвали управляващите за умението им да разпределят рационално държавния бюджет.

Относно предложенията на ДПС и БСП за намаляване на ДДС-то върху определени стоки, Борисов заяви, че на този етап такова облекчение може да засегне единствено книгите, тъй като образованието е една от приоритетните за сегашното правителство сфери.

Темата за държавните субсидии беше повдигната, след като стана ясно, че партиите са получавали по-високи субсидии от предвижданите в закона. Партиите, получили държавни субсидии от повече от 13 лева за един глас, заявиха, че имат готовност да върнат парите в хазната, а от БСП поискаха от финансовия министър Владимир Горанов да поеме отговорността за грешната методика на изчисляване и да подаде оставка.

След предложението на Борисов за намаляването на партийните субсидии някои анализатори изказаха притеснения относно финансирането на партиите, в случай че предложението на премиера бъде прието. Те заявиха, че подобно решение може да означава, че париите ще трябва да разчитат на „спонсорство“ от страна на бизнеса, което би ги поставило в ситуация на зависимост.

Снимка: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *