АДФИ откри нарушения за 146 млн. лева в обществени поръчки
11.07.2016
Brexit се отразява повече политически, отколкото икономически на страните от ЦИЕ
11.07.2016

Близо 500 млн. лв са приходите след влизане на Закона за приватизация

От влизането в сила на Закона за приватизация и следприватизационен контрол през 2002 г. досега от приватизационна дейност са постъпили суми от близо половин милиард лева. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на блиц контрола в Народното събрание.

По оценка на Дончев действията на агенцията по следприватизационен контрол имат положително въздействие. Той обясни, че трудно може да се насърчава икономически растеж със следприватизационен контрол и посочи, че основната му роля е да следи поети задължения за извършени инвестиции, за трудова заетост, неразпореждане с активи, за запазване на основния предмет на дейност и за екологичната обстановка.

Дончев каза, че сключените приватизационни договори от началото на процеса по приватизация са за над 7 милиарда лева, но смята, че са можели да бъдат много повече. По думите му приватизацията през годините не е протекла по най-добрия възможен начин. Той визира ненамирането на най-добрия стопанин за редица държавните активи, както и продажби при не най-добрите условия. Дончев се съгласи, че има още останали дялове в държавни дружества, които биха могли да се приватизират, и е редно процесът да се доведе докрай въпреки съпротивата на даден принципал.

Вицепремиерът подчерта, че в същото време има държавни активи, при които приватизация не може да се коментира, и даде пример с газовата индустрия. Ключовите дружества в този сектор не може да се приватизират, заяви Томислав Дончев, цитиран от Investor.bg.

Приватизацията е вече приключила, особено като индустриални активи, посочи още той. По думите му на практика няма държавни индустриални производствени активи с изключение на забранените за приватизация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *