Бабинден – кой празнува и какво гласи народната традиция
08.01.2019
Тръмп с обръщение от Овалния кабинет: САЩ е в хуманитарна криза
09.01.2019

Близо 300 души протестираха след побоя над военен във Войводиново

300 жители на село Войводиново организираха протест, след като 33-годишен военнослужещ беше приет в болница след побой от страна на двама жители на циганската махала в селото.

Демонстрантите искат събарянето на всички незаконни постройки на територията на населеното място. По-рано стана ясно, че всички постройки в своеобразното гето са незаконни. В изявление пред медиите кметът на Войводиново заяви, че там няма нито една сграда с разрешително за строеж.

Протестиращите имали намерение да нахлуят в махалата, но били спрени от жандармерията и конфликтът бил избегнат.

Напрежението в село Войводиново се появи, след като на 6 януари военният отправил забележка на двама младежи от ромски произход, които пречели на нормалното движение по платното. Те обаче атакували 33-годишния мъж, повалили го на земята и му нанесли множество удари, след което командосът бил приет в болница по спешност.

Агресорите са задържани и към момента все още се намират в ареста.

Случаят получи сериозен отзвук не само в медийното пространство, но и сред обществените обсъждания. По въпроса взе отношение и заместник-министър председателят Красимир Каракачанов. Той посети село Войводиново и увери хората, че процедурата по събарянето на незаконните постройки ще започне всеки момент. Каракачанов също така използва момента да изкаже притесненията си по повод на поведението на циганските общности в страната.

Той заяви, че тази общност е: „абсолютно маргинализирана и тотално изпусната, да се съобразява с никой, да не уважава живота и другите“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *