Съдът реши: няма виновни за смъртта на две млади жени в центъра на София
15.11.2018
16 ноември: Ден за по-чист въздух в столицата
16.11.2018

Близо 300млн евро инвестиции в БДЖ през 2019г.

Европейският съюз ще отпусне 290млн евро за подобряването на железопътния транспорт в България. Средствата ще бъдат използвани за модернизацията на жп линията между Пловдив и Бургас, като целта е да бъде постигната по-висока скорост и по-високо ниво на безопасност.

Отсечката, която ще бъде финансирана от Евросъюза, е важна част от транспортната мрежа, свързваща държавите от Централна Европа с югоизточните страни. Европейските институции заявиха, че проектът цели не само по-бързо и безопасно пътуване на европейските граждани, но и има за цел да предложи алтернатива на автомобилния транспорт, която да пази природата и чистия въздух.

Предварителните прогнози сочат, че модернизирането на важната железопътна линия ще съкратят времетраенето на пътуването с 40 минути, което може да накара повече хора да предпочетат железопътния транспорт.

Инвестициите ще бъдат използвани и за изграждането на нова телекомуникационна система и система за сигнализация, които имат за цел да осигурят безопасното и спокойно пътуване на всички пътници.

Добрата новина за българския железопътен транспорт обаче беше посрещната с негативни коментари. Множеството сигнали за злоупотреби в структурите на БДЖ накараха критиците да се усъмнят в това, колко от средствата реално ще бъдат използвани за подобряване на условията на пътуване в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *