Татяна Дончева: Пламен Тончев няма място в ДАНС
01.06.2021
Втори юни: Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България
02.06.2021

ББР към Кирил Петков: Информацията за кредитните досиета е готова, но няма да ви я дадем!

Скандалите на политическия пиедестал продължават стремглаво напред. На дневен ред този път са Българската банка за развитие и служебният министър на икономиката Кирил Петков.

В последните дни става дума за информация, която ББР твърди, че не е готова, а министърът смята, че умишлено се крие и не се дава достъп до нея.

Скандалът започва с искането на служебния министър ББР да предостави информация за кредитните досиета на одитния комитет.

На извънреден брифинг във вторник (01.06.) министърът обясни, че ББР отказва да му даде исканата информация и цитира думите „Информацията за кредитния одит е готова, но няма да ви я дадем“. Според Петков това е нарушение на Закона и ще сезира проверка от БНБ.

Конфликтът продължава с изявление на ББР, в което се твърди, че изискваната информация е предоставена. От ББР коментираха, че информацията е предоставена на одитния комитет и допълнително са били проверени правомощията на всички страни.

Като трети член на „политическото недоразумение“ е включена и БНБ. Икономическият министър Кирил Петков е сезирал БНБ да започне надзорна проверка. Днес БНБ влиза в ББР и започва назначената проверка, свързана с конфликта между управителния съвет на Българската банка за развитие и служебния министър на икономиката. Като изявление БНБ съобщи, че няма преки законови надмощия над одитните комисии.

Всички проверки са свързани с желанието на министъра да има пълна прозрачност в ББР.

Снимков материал: Economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *