За пошлостта, благотворителността и една различна Мисис България
10.12.2018
По-скъпа вода в 27 града от януари 2019г.
11.12.2018

Батерията на Тесла е изплатила 1/3 от стойността си за 1 година

През декември 2017г. Илон Мъск изпълни обещанието си и завърши изграждането на огромна литиевойонна батерия, имаща за цел да подпомогне електроснабдяването на жилищата в Южна Австралия, чиито жители страдат от чести прекъсвания на електроподаването.

Мъск заяви, че проектът за 100MWh батерия на Тесла, може да реши проблемите в региона и пое ангажимента да снабди с електричество десетки хиляди австралийски домове.

Батерията се захранва от вятърни турбини и осигурява стабилност на електропреносната мрежа в района. Едва няколко дни след пускането ѝ в експлоатация, местната въглищна електроцентрала внезапно спря работа, а батерията на Тесла доказа, че може да се погрижи за електроподаването в региона.

Изграждането на най-голямата литиевойонна батерия в света струва 90,6млн. долара, но според компанията Neoen, която работи в сферата на възобновяемата енергия, инвестицията ще се окаже успешна.

Батерията в Южна Австралия, носи голяма печалба, като само за година е изплатила 1/3 от първоначалната си стойност. Според докладът, разпространен в медийното пространство, това означава, че след по-малко от 2 години проектът ще е изплатил цената си.

Проектът е от полза, преди всичко, за жителите на Австралия, тъй като литиевойонната батерия им осигурява непрекъснато електроподаване без вредни емисии.

Въпреки привидния успех на амбициозния проект на Тесла, критиците се отнесоха със скептицизъм към финансовия доклад. Според тях той е твърде повърхностен и не отчита някои фактори, които ще оскъпят енергията, произвеждана от иновативната батерия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *