Обсъдихме сигурността на преноса на газ с Гърция
02.08.2016
BMW планира автономен автомобил
02.08.2016

Банките отчитат рекордни печалби

Банките отчитат рекордни печалби за първото полугодие, кредитирането се подобрява, а депозитите на гражданите продължават да растат. Вижда се, че балансите са вече поизчистени от лоши кредити, съобщава „Капитал daily“.

През първите шест месеца на годината печалбата на банките е 773 млн. лв., което е ръст от 50% спрямо година по-рано. Само за юни тя е 270 млн. лв.

Сред основните причини за повишаването на финансовия резултат са по-ниските обезценки на финансовите им активи, които търговските банки са направили през полугодието. Те се свиват с над 20%. Другият основен фактор продължава да бъде значителното понижение на разходите за лихви, посочва изданието.

Кредитите за нефинансови предприятия се увеличават с 254 млн. лв., а тези за други финансови предприятия – със 130 млн. лв. Кредитирането на домакинства също отчита увеличение, формирано от растежа и при двата сегмента – жилищните ипотечни кредити (с 58 млн. лв.) и потребителските заеми (със 103 млн. лв.).

Най-активни в кредитирането към компаниите през първите шест месеца на годината са били ДСК и ЦКБ.

Лошите кредити се свиват с 11 на сто и са 13.8% от всички отпуснати.

Растежът на депозитите се забавя – общият им размер в края на юни е 75.2 млрд. лв., или с 1.5 млрд. лв. (2%) повече спрямо края на първото тримесечие на годината. В същото време спестяванията и на фирмите, и на домакинствата продължават да растат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *