Ученици правят биомониторинг по образователна програма
16.06.2016
Швейцария е сред най-големите инвеститори в България за 2015 г.
16.06.2016

БАИ отчита засилен инвеститорски интерес към Северна България

България ще се стреми да разшири партньорската мрежа чрез подписване на меморандум за сътрудничество с Конфиндустрия и да бъдат привлечени повече инвеститори от Италия. Това каза изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев по повод предстоящата конференция „Привличане на инвестиции – Размисли и стратегии за България в растеж“.

По думите на Янев, ръководената от него Агенция планира да сертифицира двойно повече инвестиционни проекти, отколкото миналата година.

„За нас фокус представлява индустрията, като цяло, и най-вече автомобилостроенето. 8 от 10 автомобила в Европа имат произведени части в България. Моето голямо желание е скоро да имаме истински автомобилен производител, който произвежда в България“, подчерта Янев. Той обясни обясни, че Агенцията отчита засилен интерес към Северна България след като е била дадена възможност за освобождаване от данъци, ако печалбата се реинвестира в район с висока безработица.

За първите 3 месеца на годината, по предварителни данни, постигаме преки чуждестранни инвестиции в размер на около 380 млн. евро, което е около 70% от постигнатото за същия период на 2015 г., каза Янев. Той обясни разминаването на данните за чуждестранните инвестиции у нас, оповестени от Министерството на икономиката и от БНБ, с различните методики и със сезонни разлики.

Според шефа на Агенцията за инвестиции, страната ни се движи добре по плана „Юнкер“. Подписани са 3 споразумения, които насърчават малките и средни предприятия.

Стамен Янев ще бъде в състава на делегацията, водена от министъра на икономиката Божидар Лукарски, на Международния икономически форум в Санкт Петербург, където ще присъстват и много големи международни компании: „Надяваме се по всякакъв начин да засилим интереса към България като добра дестинация за инвестиции и иновации. Подходящото ѝ място е на лидер в региона със своите възможности.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *