Опасно студено време в 24 области в страната
08.01.2019
Близо 300 души протестираха след побоя над военен във Войводиново
08.01.2019

Бабинден – кой празнува и какво гласи народната традиция

На 8 януари според народната традиция показваме уважението си и оценяваме ролята на „бабите“. В миналото така се наричали жените, които помагали на майките при раждане.

Бабите били сред най-уважаваните членове на обществото, тъй като именно те се грижели за здравето на бъдещите майки и на тях били поверени животите не само на новородените бебета, но и на раждащите жени, които според народните поверия са с „единия крак в гроба“.

Обичаят повелява бабата да посети всички домове, където е „бабувала“ през изминалата година, да измие детето и да го дари с монета, вързана в червен конец, шапка или чорапки. Особено важен е ритуалът на измиването, тъй като се вярва, че водата, докосната от бабата на този ден има очистителна сила.

Жените, на които бабата е помогнала, ѝ носят сапун, вода и нова бяла кърпа. Те трябва да я посетят в дома ѝ, да ѝ дадат сапуна и да полеят ръцете ѝ с вода, а след това ѝ дават новата кърпа. Тя обаче избърсва ръцете си в полите на жените, което според поверието носи плодородие и помага на младите жени да раждат по-лесно.

На Бабинден на някои места в страната майките водят децата си при бабата, докато навършат три години. Те молят за нейната благословия, а на обяд се събират около трапезата в нейния дом, като всяка носи различно угощение – погача, вино, баница, печена кокошка или друго. Даровете са знак на благодарност и уважение към бабата, която се е погрижила за тях и децата им в един от най-важните моменти.

Днес Бабинден се празнува най-вече от по-възрастните жени, но честването му продължава да бъде съпроводено от весели песни и танци.

Снимка: Bulgaria On Air

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *