Нестандартно оборудване за оптимизация на Вашия бизнес
18.03.2022
Пазарите тази седмица – Масло и Брашно от Бял Трън „Силтона“
18.03.2022

Арестът на Бойко Борисов

Бойко Борисов, управлявал България повече от десет години като премиер, прекара първа нощ в ареста след акция на МВР в дома му снощи. Тази сутрин ГЕРБ съобщиха, че се очакват още арести на техни бивши министри, понастоящем депутати, за които щяло да се иска сваляне на имунитет.

Какво се случи в часовете след ареста

12 часа след ареста първа информация по случая със задържането даде в кулоарите на парламента вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Той съобщи, че се действа по сигнал на хазартния бос Васил Божков и доклад на Агенция „Държавна финансова инспекция“ (АДФИ) от юли м.г. Този доклад установи загуби за бюджета в размер на близо 557 милиона лева заради бездействието на Комисията по хазарта, подчинена на финансовия министър Владислав Горанов. Тогава АДФИ установи, че за проверения период 1.1.2014-31.12.2019 г. е налице заплащане на по-малък от дължимия размер на таксата. Българската прокуратура така и не предприе нищо по този доклад. Радваме се, че макар и късно, тези действия все пак се предприемат, заяви Асен Василев.

Това потвърждава и изявление на Божков в социалните мрежи, че е дал показания пред Европейската прокуратура. Божков, който избяга в Дубай и е с двайсетина обвинения, написа: „Две години Гешев правеше всичко възможно да отърве съратниците си, след като дадох неоспорими доказателства за най-големия рекет в историята на България. След сигнала ми и показанията пред Европейската прокуратура от последния месец днес най-накрая арестуваха Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова. Истината винаги излиза наяве“.

В свое изявление, изпратено до медиите тази сутрин, премиерът Кирил Петков потвърди, че по случая работи Европейската прокуратура: „В момента текат проверки от европрокуратурата, но къде е българската прокуратура? Дали най-накрая ще застане на страната на българския народ – ще видим в следващите дни. Моята роля е да дам пълна свобода на всички органи да действат съгласно законовите им правомощия“, се казва в прессъобщението.

Снощи МВР обяви, че е „в ход мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България“. По-късно пресинформацията беше свалена от сайта. В нея бе съобщено за арестите на Борисов, Горанов и пиарката на Борисов Севделина Арнаудова.

Публично известното

Късно тази вечер, когато изтекат 24-те часа по заповедта му за задържане, ще стане известно дали Борисов ще бъде задържан до 72 часа или пуснат от ареста. Засега няма публично потвърдена информация дали е в ареста заради сигнал за изнудване на гражданско сдружение БОЕЦ, подаден и в българската, и в Европейската прокуратура, вкл. и за злоупотреби със средства и досъдебни производства. Това ще стане известно от материалите, които ще бъдат внесени. Версията на адвоката на Борисов е, че става дума за сигнал на БОЕЦ от декември м.г. Българската прокуратура отказа да образува разследване по този сигнал, свързан със снимките с кюлчета и пачки от спалнята на Борисов.

Българската прокуратура не е била уведомена за акцията на МВР. Домовете на задържаните са били претърсени в хода на проверки по неотложност. За този тип проверки не се изисква разрешение от съда. Първоначалното съобщение на МВР, че е задържана и бившата депутатка от ГЕРБ Менда Стоянова, се оказа грешно – Стоянова беше у дома си пред телевизора. Менко Менков, адвокатът на Борисов, съобщи, че в заповедта за задържане от МВР се позовават на чл. 213 (а) за изнудване, „изобщо не участва никаква европрокуратура“, а по досъдебното производство срещу Борисов е разпитан премиерът Кирил Петков.

Подозренията

В условията на информационен вакуум избуяха всякакви съмнения. В първите 12 часа след акциите единственият коментар от изпълнителната власт бе репликата във Фейсбук на премиера Петков: „Няма никой над закона“. А вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев коментира в парламента: „Най-накрая се действа, което е много хубава стъпка“.

Хипотезите за арестите на недосегаеми през изминалите години публични фигури се разделят условно на две групи. В едната са тези, според които твърде шумната акция снощи е била с цел отвличане на вниманието от несправянето на правителството със злободневни проблеми. Близки до ГЕРБ анализатори откриват и умисъл, че акцията е ден преди бившият министър на отбраната Стефан Янев да обяви политическия си проект „Велика България“.

Във втората група са тези, които смятат, че най-сетне трябва да започнат активни действия за борба срещу корупцията.

Източник и снимка: DW

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *