Ново изследване класира най-скъпите градове по света
19.03.2019
Най-бедните български пенсионери ще получат по 40лв надбавки за Великден
20.03.2019

Австрия забранява найлоновите торбички

На 1-ви януари 2020г. влиза в сила забрана за продажба на найлонови торбички в магазините, валидна на цялата територия на Австрия.

Строгите мерки са част от цялостната програма на правителството, насочена към ограничаването на замърсяването на околната среда. Според изчисленията на авторите на предложението, забраната ще допринесе за спестяването на 7 000т найлонови отпадъци.

Идеята на проекта е найлоновите торбички да бъдат напълно забранени от такива, изготвени от биоразградими материали. От ключово значение е австрийските компании, занимаващи се с производство на машини за пластмаси, да преразгледат производствените си процеси и да се адаптират към нововъведените изисквания, като открият начин да отговорят на промените в търсенето.

Законодателите очакват промените да бъдат успешни и дори споделят, че много от машинопроизводителите вече водят активно сътрудничество с университети и изследователски центрове, които да има бъдат от полза за разработването на нови материали за торбички, които да намалят вредното им влияние върху околната среда.

Следващата мярка по пътя към намаляването на количеството отпадъчна пластмаса в предвижданата забрана за за използване на PVC микрочастици, които често присъстват в производството на козметични продукти и продукти за почистване.

В световен мащаб найлоновите торбички са забранени в над 30 държави, като общата статистика сочи, че забраната е довела до близо 50% по-малко замърсяване на битово ниво и 76% по-малко индустриално замърсяване.

Продажбата на найлоновите торбички са напълно забранени в страните: Бангладеш, Бенин, Бутан, Бурунди, Камерун, Китай, Кот д’Ивоар, Еритрея, Франция, Габон, Индия, Италия, Кения, Македония, Мадагаскар, Малави, Мали, Мавритания, Молдова, Мароко, Мианмар, Непал, Папуа Нова Гвинея, Република Конго, Руанда, Сенегал, Шри Ланка, Тайван, Танзания, Тунис, Уганда.

В България няма изрична забрана за продажба на найлонови торбички в търговската мрежа. От 2011г. държавата ни се бори със замърсяването с найлонови отпадъци, като въвежда продуктова такса за торбичките за еднократна употреба, предлагани в магазинната мрежа. Според законодателите ефект от таксуването на потребителите има, като те смятат, че фокусът на потребителския интерес значително се е изместил в полза на природосъобразните решения. Представителите на бизнеса обаче споделят, че мярката има повърхностен характер, тъй като много от търговците в страната все още работят в сивия сектор, а тънките найлонови пликове въобще не са засегнати от закона.

Източник: Advantage Austria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *