Григор Димитров вече е извън топ 10
05.11.2018
Бракониери убиха благороден елен в Родопите
05.11.2018

Австрия алармира: 20 хиляди въоръжени мигранти заплашват сигурността на европейските граници

Австрийските власти предупредиха, че 20-хилядна вълна от мигранти, тръгнали от страните в Близкия Изток и Северна Африка, има намерение да влезе на територията на Европа.

В края на месец октомври на границата между Босна и Хърватия се струпаха десетки мигранти, които искаха да получат убежище на територията на държавата-членка на Евросъюза. Сред тях имаше деца и цели семейства, които прекараха нощта под открито небе, въпреки проливния дъжд и студеното време.

В бежански лагери в Босна и Херцеговина са настанени хиляди мигранти от Близкия изток и Африка, които са искали да попаднат на територията на Европейския съюз, като заобиколят най-строго охраняваните контролни пунктове по границите му. Босненските власти обаче не позволяват преминаването на тълпите мигранти на хърватска територия.

Едва две седмици, след като по медиите бяха разпространени кадри с топло облечени деца, които чакат да бъдат пуснати в Европа под дъжда, австрийските власти алармират, че ситуацията на хърватско-босненската граница става все по-сложна.

Оказва се, че мигрантите, търсещи късмета си на Запад днес, не са семейства. Повечето от тях са лица от мъжки пол, които все по-често са въоръжени и агресивни.

Според данни на външното министерство на Австрия над 90% от мигрантите на границата между Хърватия и Босна са млади мъже, които пътуват сами, носят ножове и не се страхуват от сблъсък с органите, охраняващи европейската граница. Освен това сред тях на практика няма бежанци от Сирия, по-голямата част от мигрантите идва от Мароко, Иран, Алжир и Пакистан. Тяхната крайна цел обикновено са Германия или скандинавските държави.

Миналата седмица Австрия официално се отказа от Миграционния пакт на ООН, който трябва да бъде подписан в края на 2018г., като заяви, че текстовете му създават предпоставки за размиването на границите между легалната и нелегалната миграция и представляват опасност за суверенитета на държавата.

България подкрепи окончателния вариант на документа, като отбелязва, че пактът ще помогне за справянето с нелегалната миграция в глобален мащаб.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *